loading...

Παιχνίδια πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας: Συνεχίζονται οι αερομαχίες σε Συρία και Βαλτική































Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, 9:00μμ

Άμεσο κίνδυνο θερμoύ αμερικανο-ρωσικού επεισοδίου με άγνωστη κατάληξη διαβλέπουν διεθνείς αναλυτές, ύστερα από την κλιμάκωση των στρατιωτικών προκλήσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία στην Ανατολική Συρία (όπου αναβαθμίζει τη στρατιωτική του εμπλοκή και το Ιράν) και στη «θερμή μεθόριο» ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Βαλτική.

Τελευταίο περιστατικό σε ένα κρεσέντο πολεμικής αδρεναλίνης ήταν η χθεσινή παρενόχληση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, από νατοϊκό F-16, το οποίο αναχαιτίστηκε με τη σειρά του από συνοδευτικό Su-27. «Πετούσαμε σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν κάναμε τίποτα που να δικαιολογεί την αντίδραση των Ρώσων», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα ένα άλλο Su-27 προσέγγισε επικίνδυνα στο διεθνή εναέριο χώρο της Βαλτικής σουηδικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, περιστατικό που επιβεβαιώθηκε χθες από το σουηδικό υπουργείο Αμυνας με αιχμές για την επιθετική συμπεριφορά των Ρώσων πιλότων. Να σημειωθεί πως την Τρίτη ένα ρωσικό μαχητικό… άγγιξε σχεδόν στο 1,5 μέτρο (!) αμερικανικό κατασκοπευτικό στη Βαλτική, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για «προκλητική συμπεριφορά» και «μη ασφαλείς χειρισμούς».

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν στο CNN ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 32 αερομαχίες το τελευταίο δεκαήμερο στη Βαλτική, με τις αεροπορίες Φινλανδίας, Σουηδίας, Δανίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στρατεύματα
Δυστυχώς, η κατάσταση δεν αναμένεται να εκτονωθεί, αφού οι δύο πλευρές συσσωρεύουν εύφλεκτο υλικό στις «μεθορίους» τους. Ο Ρώσος υπ. Αμυνας κατήγγειλε πως η κατάσταση στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας επιδεινώνεται εξαιτίας της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η Συμμαχία βελτιώνει τις υποδομές της σε λιμάνια, αεροδρόμια και βάσεις της Βαλτικής. Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο αναπτύχθηκαν αμερικανικά στρατεύματα στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας (!), ενώ οι Αμερικανοί μετέφεραν 800 άνδρες και βομβαρδιστικά Β-52 στη Βρετανία.

Τελεσίγραφο
Αρνητικές είναι οι εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν τελεσιγραφικά τη Ρωσία με νέο γύρο κυρώσεων αν δεν «αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ανατολική Ουκρανία». Το Κρεμλίνο ματαίωσε προγραμματισμένες διμερείς επαφές, απείλησε με αντίποινα και υπενθύμισε πως «δεν υπάρχει κανένας Ρώσος στρατιώτης στην Ανατολική Ουκρανία». Λάδι στη φωτιά έριξε και η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στο Κογκρέσο, ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν στα εκλογικά συστήματα δίκτυα 21 αμερικανικών Πολιτειών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στη Συρία, όπου η αυστραλιανή Αεροπορία ανακοίνωσε ότι διακόπτει «προληπτικά» τις πτήσεις δυτικά του Ευφράτη, ύστερα από την προειδοποίηση των Ρώσων ότι θα στοχοποιούν κάθε αμερικανικό, βρετανικό ή δυτικό αεροσκάφος.

Το συριακό δράμα εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση του, καθώς Ασαντ, ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Κούρδοι της Συρίας και από κοντά η Τουρκία παίζουν τα ρέστα τους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη στην τελική διευθέτηση.

Πρώτοι έριξαν το γάντι οι Αμερικανοί καταρρίπτοντας συριακό αεροσκάφος κοντά στη Ράκκα, επειδή «βομβάρδιζε τη Συρο-κουρδική συμμαχία» που πολιορκεί τον ΙSIS. Οι Ρώσοι αντέτειναν ότι το μαχητικό του Ασαντ επιτίθεντο σε τζιχαντιστές και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας. Εν συνεχεία η Μόσχα διέκοψε τη γραμμή επικοινωνίας με την Αμερικανική Διοίκηση για την αποφυγή επεισοδίων στο συριακό εναέριο χώρο – αν και οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η επαφή διατηρείται.

Κατάρριψη
Σαν να μην έφτανε η κόντρα με τους Ρώσους, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να κόψουν και τα φτερά του Ιράν, καταρρίπτοντας κατασκοπευτικό της Τεχεράνης στην Ανατολική Συρία. Ηταν μια απάντηση στην επίδειξη ισχύος που έκαναν προχθές οι Ιρανοί (με αποδέκτες ΗΠΑ-Σ. Αραβία) βομβαρδίζοντας για πρώτη φορά με πυραύλους τον ISIS στο Ντεΐρ αλ Ζορ.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν δυναμικά να ξαναπάρουν τα ηνία στη Συρία, γι’ αυτό περιμένω κλιμάκωση. Οι διαγκωνισμοί με τους Ρώσους θα είναι συνεχείς. Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα οδηγηθούν σε ανοιχτή πολεμική αναμέτρηση», σχολίασε στους «Financial Times» ο αμυντικός αναλυτής Τζον Βέναμπλ του Heritage Foundation.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

jpapadatos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

http://www.eleftherostypos.gr

on 9:05:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Παιχνίδια πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας: Συνεχίζονται οι αερομαχίες σε Συρία και Βαλτική

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.