loading...

Βραζιλία: Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν σε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος


























Συνεχίζεται το μπαράζ των διώξεων στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στη χώρα 



Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας απήγγειλε χθες κατηγορίες σε βάρος έξι μελών του κυβερνώντος κόμματος PMDB του προέδρου Μισέλ Τέμερ, για σύσταση και συμμορία, καθώς το μπαράζ των διώξεων στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στη χώρα συνεχίζεται.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που κατηγορεί ο εισαγγελέας Χοντρίγκου Ζανό, στο έγγραφο το οποίο υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας και πρώην γερουσιαστής Ζουζέ Σάρνεϊ, ο γερουσιαστής Χομέρου Ζούκα και τέσσερα ακόμη εν ενεργεία μέλη της Γερουσίας. Το σκάνδαλο διαφθοράς που περιστρέφεται γύρω από διάφορα κυκλώματα που είχαν δημιουργήσει εταιρείες οι οποίες δωροδοκούσαν αξιωματούχους και πολιτικούς για να εξασφαλίζουν δημόσιες συμβάσεις, πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ελίτ στη Βραζιλία.

Ο εισαγγελέας Ζανό αναμένεται εντός εβδομάδων να απαγγείλει εκ νέου κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του συντηρητικού προέδρου Τέμερ. Ο Τέμερ κατάφερε να αποκρούσει τη δίωξη σε βάρος του χάρη στη στήριξη των πολιτικών του συμμάχων όταν διεξήχθη μια ψηφοφορία στην κάτω Βουλή τον Αύγουστο για το εάν θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη. Εξάλλου χθες το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξετάσει την επόμενη εβδομάδα αιτήματα που υπέβαλε ο πρόεδρος Τέμερ με στόχο να εμποδιστεί η απαγγελία νέων κατηγοριών σε βάρος του από τον Ζανό.

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι οι έξι γερουσιαστές έλαβαν ένα ποσό περίπου 232 εκατομμυρίων ευρώ και προκάλεσαν ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras και τη θυγατρική της Transpetro. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης στον πρώην πρόεδρο της Transpetro, τον Σέρζιου Μασάδου. Το PMDB έκρινε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι ο εισαγγελέας δεν έχει επαρκή στοιχεία και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Ο Ζούκα ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωση ότι ελπίζει το Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει σε βάθος το κατηγορητήριο και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί η έρευνα να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Ένας εκπρόσωπος του Μασάδου δήλωσε ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τις αρχές δίνοντας στοιχεία για τα αδικήματα στα οποία φέρονται να ενέχονται πολιτικοί και προμηθευτές της Transpetro. Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί διάφορες διώξεις.

Οι νέες κατηγορίες που απήγγειλε ο Ζανό εναντίον των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος είναι παρόμοιες με εκείνες που απήγγειλε σε δύο πρώην προέδρους και ηγετικά στελέχη του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και τη Ντίλμας Ρουσέφ, καθώς επίσης και άλλα έξι μέλη του κόμματος αυτού. Ο Λούλα και η Ρουσέφ απορρίπτουν τις κατηγορίες, με τον πρώην πρόεδρο να καταγγέλλει μια εκστρατεία πολιτικής εξόντωσής του. Συνελήφθη πρώην υπουργός μετά την ανακάλυψη σε διαμέρισμά του ενός τεράστιου ποσού σε μετρητά Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι στελέχη της συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Τζεντέλ Βιέιρα Λίμα καθώς υπάρχουν νέες κατηγορίες σε βάρος του, μετά την ανακάλυψη—στο πλαίσιο της έρευνας για ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο διαφθοράς—των αποτυπωμάτων του σε κούτες και τσάντες όπου έκρυβε ένα ποσό ύψους σχεδόν 14 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά.

Ο Βιέιρα Λίμα ανήκε ως τον Νοέμβριο στην κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ: ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κογκρέσο. Είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο, καθώς κατηγορείται για παρακώλυση της δικαιοσύνης επειδή φέρεται να είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τον επιχειρηματία Λούσιου Φουνάρου, ο οποίος είχε συνεργαστεί με πολιτικούς στον κύκλο του Τέμερ, να κλείσει μια συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Ο δικαστής που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης έκρινε ότι η κράτηση του πρώην υπουργού είναι απαραίτητη προκειμένου ο Λίμα να μην διαπράξει άλλα κακουργήματα. Οι αστυνομικοί χρειάστηκαν ώρες για να μετρήσουν τα χρήματα που ανακάλυψαν σε κούτες και τσάντες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ένα διαμέρισμα στο Σαλβαντόρ. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο ποσό που έχει κατασχεθεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας. Όταν ο Λίμα παραιτήθηκε από τον κυβερνητικό του θώκο τον Νοέμβριο, ήταν ο πέμπτος υπουργός που εγκατέλειπε την κυβέρνηση επειδή τον βάρυναν υποψίες για διαφθορά.

 Ο συνήγορος του Βιέιρα Λίμα κατήγγειλε ότι δεν του έχει δοθεί πρόσβαση στα έγγραφα του δικαστηρίου που σχετίζονται με τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακάλυψαν οι αστυνομικοί, κάτι που όπως επισήμανε είναι παράνομο.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Πηγή: www.lifo.gr

on 12:51:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Βραζιλία: Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν σε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.